در صنعت چاپ روش های مختلفی برای چاپ کردن روی کاغذ یا اشیای دیگر وجود دارد. روش های چاپ هر روز در حال گسترش و پیشرفت است و همگام با تکنولوژی روز دنیا قدم برمیدارد. هر یک از این روش ها برای بر طرف کردن یک نیاز ابداع گردیده اند. این به این معنی است که کسب و کارها میتوانند با هر کدام از روش ها که متناسب آنهاست و محصولات یا خدماتشان را به بهترین شکل تبلیغ میکند هدایای خود را چاپ نمایند. روش های چاپ حرفه ای به روش چاپ افست و روش چاپ دیجیتال تقسیم میشود.
حال تفاوت بین آنها چیست؟ در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت.
چاپ افست
یا Offset Printing روشی است که در آن متن یا تصویر به یک کلیشه فلزی و سپس به یک پوشش پلاستیکی آغشته به جوهر انتقال میگردد. بعد از آن عکس یا متن روی سطح مورد نظر منتشر میشود. به این روش افست گفت میشود زیرا جوهر به جای انتقال مستقیم روی کاغذ ابتدا روی کلیشه انتقال پیدا میکند. به علت اینکه زمان و هزینه چاپ به این روش برای چاپ به تعداد کم بسیار زیاد است از روش چاپ افست بیشتر برای چاپ در تیراژ بالا استفاده میگردد.
لیتوگرافی افست خود به دو روش مجزا تقسیم بندی میشود:
- چاپ روی سطوح سخت مثل چوب، بوم یا پارچه.
- چاپ تطبیق پذیر برای کتاب، کاغذ، چاپ کاتالوگ و بروشور و غیره.
پوشش پلاستیکی تطبیق پذیر باعث میشود هیچ اتصال مستقیمی بین صفحه فلزی با سطح چاپی وجود نداشته باشد. به همین جهت عمر کلیشه فلزی بسیار زیاد میباشد و میتوان تا مدت ها از آن استفاده نمود. همین انعطاف پذیری موجب میشود بتوان روی هر سطحی اعم از سطح کاغذ یا سطوح ناهموار دیگر عملیات چاپ انجام داد. چاپ افست برای چاپ با کیفیت بالا در تعداد بسیار زیاد کاملا مناسب است. از دیگر مزایای آن انتخاب رنگبندی با کیفیت بالا و چاپ عکس با کیفیت قابل توجه روی سطح چاپی است.
یکی از عیوب چاپ افست هزینه اولیه بالا برای شروع کار چاپی آن هم به علت تولید پلاک های فلزی (کلیشه) است. در صورتی که هزینه چاپ آن در تعداد بالا بسیار کم هزینه تر و به صرفه تر از چاپ به روش های دیجیتال میباشد. دیگر عیب چاپ افست اینست که اگر در پروسه چاپ اشکال املایی رخ دهد یا جابجا شود و حروف به طور صحیح درج نشوند، پیدا کردن پلاک معیوب یا جابجا شده کار دشواری خواهد بود و عملیات چاپی باید مجددا آغاز شود.
چاپ دیجیتال
روش چاپ دیجیتال محصول قرن 21 است. در روش چاپ دیجیتال روشی است که تمامی پرینترهای امروزی مثل چاپگرهای خانگی از آن استفاده میکنند. در چاپ دیجیتال از یک سیلندر حاوی پودر به جای جوهر استفاده میگردد. با چاپ دیجیتال تصاویر و متون چاپی مستقیم از فایل pdf روی کاغذ مینشیند. این روش زمانی ابداع شدن که تولید کنندگان محصولات چاپی از زمان و هزینه ای که باید صرف چاپ افست میکردند خسته شدند و با کار مهندسی تکنیکی را به وجود آوردند که تمام این دردسرها را کنار بزند و طرح چاپی را بدون واسطه مستقیم روی کاغذ پیاده سازی کند.
امروزه چاپگرهای دیجیتالی میتوانند نه تنها با تونر پودری بلکه با جوهر مایع نیز کار چاپ را انجام دهند. چاپگر جوهری یا لیزری که در منزل دارید همان تکنولوژی چاپ دیجیتال است. شرکت های بزرگ چاپ از نمونه های صنعتی آن در اندازه های بزرگتر بهره میبرند که با هزینه اولیه کمتر همان کیفیت چاپی افست را فراهم میکند.
برخی از مزایای چاپ دیجیتال عبارتند از: سرعت چاپ بیشتر در مقایسه با چاپ افست، نرخ خطایابی پایینتر با توجه به ریسک خطای کمتر، به صرفه تر برای چاپ در تیراژ پایینتر و مهمترین مزیت امکان تغییر اطلاعات چاپی در هر مرحله از چاپ و سپس ادامه روند چاپی. به طور مثال اگر در حال چاپ کد تخفیف با یک فرمت خاصی هستیم پس از چاپ تعداد مورد نظر می توانیم همان فرم چاپی را با کد تخفیف دیگری چاپ کنیم. اما در چاپ افست چنین انعطاف پذیری را نخواهیم داشت.
معایب چاپ دیجیتال
البته چاپ دیجیتال معایب خود را دارد و با اینکه روش جدیدتری نسبت به روش افست میباشد باز هم محدودیت های خود را دارد. از معایب چاپ دیجیتال میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- محدودیت در چاپ روی اجسام مختلف.
- انتخاب رنگبندی کمتر زیرا چاپگر های دیجیتالی از رنگ های استاندارد استفاده میکنند و نمیتوانند تمام طیف های رنگی را پوشش دهند. اما در چاپ افست میتوانیم طیف رنگ وسیعتری را پیاده سازی کنیم.
- هزینه فوق العاده بیشتر در چاپ تیراژ بالا.
- وضوح چاپ تقریبا کمتر از چاپ افست.
حال کدام روش چاپ را انتخاب کنیم؟
برای اینکه بتوانیم روش چاپ صحیح را پیدا کنیم بهتر است چند پرسش اساسی را از خود بپرسیم:
تیراژ چاپی ما چقدر است؟
اگر تیراژ چاپی مورد نیازمان کم باشد بهترین روش چاپی قطعا چاپ دیجیتال خواهد بود. اما اگر تعداد چاپ زیادی مد نظر ما باشد چاپ افست کم هزینه تر میباشد.
چقدر زمان داریم؟
اگر زمان ما کم باشد چاپ افست نیازمان را بر طرف نخواهد کرد. چاپ دیجیتال هم هزینه های خود را دارد.
روی چه چیزی چاپ انجام میشود؟
متریالی که روی آن چاپ انجام میدهیم بسیار اهمیت دارد. انتخاب نوع چاپ نسبت مستقیمی با متریال چاپی دارد که اصولا در این مورد بهتر از با تولید کننده مشورت انجام شود. برای چاپ روی سطوح ناهموار بهتر است از چاپ افست استفاده شود. البته میتوان روی برخی سطوح ناهموار با بعضی از چاپگرهای دیجیتال هم کار چاپ را انجام داد.
حتی نوع کاغذی که میخواهیم روی آن چاپ انجام بدهیم نیز مهم است. انواع کاغذهای چاپی با انواع گرماژ مختلف اعم از کاغذهای سفید و کرم رنگ و کاغذ گلاسه یا کاغذ کرافت تنها نمونه هایی از انواع کاغذهای چاپی میباشد.
چاپ روی چرم نیز امکانپذیر است که درباره آن در مطلب طراحی و چاپ روی جلد سررسید چرمی صحبت کردیم که میتوانید به آن مطلب مراجعه نمایید.
چه نوع رنگبندی هایی باید به کار برود؟
آیا کار چاپی ما تک رنگ است یا چند رنگ؟ آیا فقط میخواهیم از رنگ سیاه و سفید استفاده شود یا طیف رنگ های متنوع مد نظر ماست. اگر احتیاج به چهار رنگ اصلی داریم قطعاً چاپ دیجیتال جوابگوی نیاز ما خواهد بود. در غیر این صورت اگر طیف رنگ های بیشتری مد نظر ما باشد چاپ افست گزینه مناسبتری میباشد.
آیا نیاز به نمونه اولیه هست؟
اگر احتیاج داریم که نمونه چاپی را قبل از چاپ اصلی ببینم تنها گزینه مورد نظر چاپ دیجیتال است. چرا که اگر بخواهیم چاپ افست را تنها برای نمونه انجام بدهیم فقط هزینه اضافه متحمل شده ایم.
نتیجه گیری
در این مطلب با هم خواندیم و دیدیم که چه تفاوت هایی بین چاپ دیجیتال و چاپ افست وجود دارد. همچنین سعی کردیم شما را جهت انتخاب روش چاپی مناسب با توجه به نیازتان راهنمایی کنیم. خوشحال میشویم دیدگاهتان را راجع به این مطلب در پایین همین صفحه برای ما ارسال کنید.