از گذشته تا به حال جنس چرم از محصولات بسیار ارزشمند بوده و هست. همانطور که میدانید ماده اصلی تولید چرم پوست حیوانات است که پس طی فرآیندهای مختلفی میتوان از آن در صنایع مختلف استفاده کرد. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی و همچنین جلوگیری از کشتار حیوانات صرفا برای تولید چرم، روش هایی برای تولید چرم به شکل مصنوعی به وجود آمد که قصد نداریم به جزئیات آن بپردازیم. امروزه برای تولید انواع محصولات چرمی از چرم مصنوعی استفاده میشود. اما بالطبع چرم مصنوعی کیفیت چرم طبیعی را نخواهد داشت. یکی از مصارف چرم ها استفاده از آن در صنعت چاپ است. چاپ روی چرم زمانی ارزشمند شد که تولید کنندگان توانستند آن را اختصاصی سازی نمایند و روی آن پترن، تصویر، متن یا لوگو چاپ کنند.
مرحله طراحی
قبل از اینکه سراغ نحوه چاپ روی جلد سررسید چرمی برویم ابتدا باید طرح مورد نظر خود را مهیا کنیم. در این مرحله از پروسه چاپ طرح انتخابی که میتواند شامل لوگو، عدد سال جاری یا مشخصات برند تجاری باشد جهت درج روی جلد چرمی سرررسید طراحی میشود. معمولا این طراحی با استفاده از کامپیوتر و نرم افزارهای طراحی مثل کورل، ایندیزاین، فتوشاپ و غیره در محیط دسکتاپ طراحی میگردد. شاید به نظر برسد طراحی یک عکس با نرم افزار کار ساده ای است. اما یکی از مهم ترین مراحل همین مرحله طراحی است. زیرا اگر در انتخاب رنگبندی دقت لازم انجام نشود خروجی مناسب حاصل نخواهد شد و طرح انتخابی پس از چاپ روی جلد سررسید با رنگی متفاوت چاپ میگردد و تمام تلاش و هزینه ما هدر خواهد رفت.
در نتیجه استفاده از نرم افزار مناسب طراحی و حدالامکان چاپ نمونه جلد چرمی سررسید برای بررسی و اطمینان از رنگبندی درست امری واجب و ضروری در پروسه تولید سررسید میباشد.
چاپ روی چرم
در این مرحله فایل استخراجی از مرحله طراحی را به دستگاه چاپ ارسال میکنیم. برای چاپ موفق روی چرم، جوهر دستگاه باید به بخشی از بافت و تار و پود چرم تبدیل شود. این کار با استفاده از دستگاه های مخصوص چاپ روی چرم انجام میشود که در ادامه به معرفی انواع آنها خواهیم پرداخت.
چاپ روی چرم در گذشته
در زمان قدیم مرسوم ترین روش چاپ روی چرم علی الخصوص چاپ داغکوب بود تا همین امروز نیز از آن استفاده میشود. اما با گذشت زمان انسان ها توانستند روش های جدیدی برای چاپ با جوهر روی چرم ابداع کنند. یکی از این روش ها استفاده از قالب و تصعید برای جوهر افشانی روی چرم بود. اما این روش کارآمد نبود و موجب میشد رنگ جوهر روی چرم حرکت کند و طرح مورد نظر را تغییر دهد. به همین علت در این روش اصولاً از متون به جای طرح استفاده میشد.
چاپ دیجیتال
با ظهور چاپ دیجیتال تحول چشمگیری در عرصه چاپ ایجاد گردید. دستگاه های چاپ دیجیتال پیشرفته این امکان را فراهم کردند که تقریبا بتوان روی هر نوع متریالی چاپ انجام داد و چاپ دیجیتال صرفا محدود به چاپ روی کاغذ نباشد. با استفاده از همین دستگاه ها چاپ روی چرم و روی جلد سررسید انجام میشود.
دستگاه چاپ UV Flatbed
یکی از دستگاه هایی که با استفاده از آن چاپ روی چرم و جلد سررسید انجام میشود دستگاه فلت بد میباشد. این دستگاه قابلیت این را دارد که روی هر سطح صافی چاپ انجام دهد. به عنوان مثال با این دستگاه روی متریالی مثل کاغذ، فیلم دوربین فیلمبرداری، پارچه، پلاستیک، PVC، اکلیریک، شیشه، سرامیک، فلز، چوب و چرم و هر سطح صاف دیگری میتوان چاپ انجام داد.
پروسه چاپ در این دستگاه مشابه پرینترهای خانگی به صورت پاشش جوهر است. تنها تفاوت نوع جوهر و نحوه خشک شدن آن میباشد. برای چاپ سررسید چرمی، طاقه چرم روی سطح دستگاه قرار داده میشود و سپس از زیر جوهر پاش عبور میکند تا چاپ روی چرم انجام شود. دستگاه Flatbed برای جلوگیری از روان شدن جوهر روی سطح متریال چرمی، از نور ماورای بنفش (UV) با قدرت بالا استفاده میکند تا جوهر حین چاپ شدن روی چرم خشک شود. در نتیجه چاپ با دستگاه یووی فلت بد بسیار سریعتر از روش های دیگر است چون دیگر نیازی به صبر کردن برای خشک شدن جوهر نیست. به علاوه خشک شدن آنی جوهر باعث جلوگیری از پرتاب جوهر به اطراف و از بین رفتن چرم میشود.
این دستگاه قابلیت تبدیل رنگ نیز دارد. لذا میتوان هر نوع تنوع رنگی که نیاز داریم را به راحتی و با کیفیت مطلوب روی جلد سررسید چاپ کنیم.
چاپگر UV roll
این چاپگر نیز قادر به چاپ انواع متریال متنوع است. تنها تفاوت آن با چاپگر فلت بد این است که فقط میتواند روی اجسامی که به شکل رول هستند چاپ انجام دهد. متریالی مثل دیوار پوش، برچسب ماشین، پارچه، چرم و غیره. پروسه چاپ این دستگاه فرقی با دستگاه چاپ فلت بد ندارد و از یک مکانیزم یکسان برای چاپ استفاده میکنند. مثلا برای چاپ روی جلد سررسید چرمی طاقه چرم روی غلطک های دستگاه قرار میگیرد و حین پاشش جوهر با اشعه ماورای بنفش واکنش شیمیایی انجام شده و طرح مورد نظر به سرعت روی جلد چرمی چاپ میشود.
چاپگر Echo Solvent
جدیدترین تکنولوژی چاپ دیجیتال چاپگر های اکو سالونت میباشد. این چاپگر ها به علت اینکه دوستدار محیط زیست هستند طرفداران بسیاری پیدا کرده اند. تنوع بسیار در انتخاب رنگ، هدر نرفتن جوهر و از همه مهمتر هزینه نگهداری کمتر برای خریدار از دلایل استفاده از این نوع پرینتر است. پروسه چاپ پرینتر های Echo Solvent بسیار پیشرفته تر از چاپگر های فلت بد و یووی است. در این نوع چاپگر ها از هیچ نوع واکنش شیمیایی یا ارگانیک استفاده نمیشود. این دستگاه محدودیت چاپ دستگاه های دیجیتال دیگر را ندارد و میتواند روی طیف عظیمی از متریال چاپ انجام بدهد. از مزایای دیگر این دستگاه احتیاج کمتر به تمیزکاری میباشد که خود باعث عمر بیشتر آن میشود.
برای چاپ روی جلد سررسید نیز میتوان از دستگاه Echo Solvent استفاده نمود. اما استفاده از این دستگاه برای چاپ روی چرم هنوز رواج پیدا نکرده و از دستگاه های چاپ دیجیتال فلت بد برای این کار استفاده میشود.
چاپ لیزری روی جلد سررسید چرمی
یکی از راحت ترین و به صرفه ترین روش های چاپ روی چرم و جلد سررسید چرمی چاپ لیزری میباشد. با استفاده از دستگاه حکاکی لیزر میتوان طراحی های منحصر به فرد و اختصاصی خود را روی جلد سررسید چاپ کنیم. تکنولوژی لیزر به تولید کننده این امکان را میدهد تا با کمترین هزینه طراحی اختصاصی شده را روی جلد سررسید چاپ کند و بالطبع هزینه تولید را برای مشتری خود کاهش دهد.
پروسه چاپ با دستگاه لیزر به این صورت انجام میشود که طرح خروجی به دستگاه آپلود میشود و اشعه لیزر با حرکت روی چرم طرح را روی آن حک مینماید. تنها تفاوت بین چاپ لیزری و چاپ دیجیتال این است که در چاپ لیزر نمیتوان طیف رنگ تعریف نمود و طرح ما با استفاده از لیزر روی جلد به اصطلاح سوزانده میشود.
در اینجا نوع چرمی که از آن برای حکاکی لیزری استفاده میکنیم اهمیت دارد. اگر از جنس نامرغوب استفاده شود ممکن است طرح مورد نظر ما خروجی مطلوب را نداشته باشد.
حکاکی داغکوب برای چاپ روی جلد سررسید
برای حکاکی داغکوب روی جلد سررسید چرمی به وسیله ای به نام کلیشه احتیاج است. کلیشه یک نوع قطعه فلزی است که با دستگاه برش CNC لوگو یا مشخصات تجاری برند را روی آن برش میدهند. سپس آن را روی دستگاه داغکوب که حرارتی بیش 250 درجه سانتی گراد دارد قرار میدهند تا کاملا داغ شود و با پرس روی چرم طرح مورد نظر حک میگردد. به این روش چاپ روی چرم اصطلاحاً چاپ داغکوب گفته میشود. مزیت استفاده از داغکوب این است که به هیچ عنوان از بین نخواهد رفت و تا زمانی که خود چرم پوسیده نشود روی آن باقی میماند. در گذشته برای چاپ روی جلد سررسید چرمی از این روش استفاده میشد.
نتیجه گیری
در این مطلب مفید از سری مطالب تخصصی پدیده نقش سعی کردیم شما را با انواع روش های چاپ روی جلد سررسید آشنا کنیم. شما نیز اگر تجربه ای در این زمینه دارید خوشحال میشویم آن را با خوانندگان این مطلب در میان بگذارید. در انتهای این مطلب منتظر نظرات ارزشمندتان هستیم.