همانطور که برای اندازه گیری اشیاء از طول و عرض استفاده میکنیم برای سررسید نیز واحد اندازه گیری استفاده میشود. تنها تفاوت در آن است که از عنوان قطع برای اندازه سررسید استفاده میشود. اندازه سررسیدها متنوع است و هر کدام نام مخصوص خود را دارند. پر استفاده ترین اندازه ها قطع رقعی، قطع وزیری، قطع اروپایی، قطع رحلی و قطع جیبی است. البته اندازه ها به این موارد خلاصه نمیشوند و تنوع بیشتری دارند ولی ما قصد داریم در این مطلب شما را با اندازه های مورد استفاده در سررسیدها آشنا کنیم.
قطع رقعی
سایز رقعی جزو اندازه های محبوب و مورد پسند بسیاری از افراد است. به همین جهت اصطلاحا به سررسید تولید شده با این اندازه سررسید دستیار نیز گفته میشود. اندازه این سالنامه 21×13 سانتی متر یا 21×14 سانتی متر میباشد. استفاده راحت و خوش دست بودن این سررسید سبب گردیده تا جزو پر استفاده ترین انواع سررسید باشد.
اندازه وزیری
این سالنامه در ابعاد 16.5×23 یا 17×23 تولید میشود. ابعاد بزرگ این سررسید فضای نوشتاری بیشتری را در اختیار استفاده کننده قرار میدهد. اشخاصی که نوشته های زیادی دارند یا نیازمند نوشتن هستند میتوانند از این سررسید استفاده کنند. سررسید قطع وزیری بیشتر برای افرادی کاربرد دارد که احتیاجی به جابجایی سررسید خود ندارند. به علت ابعاد نسبتا بزرگ آن استفاده از این سررسید برای افرادی که نیاز به جابجایی نوشته های خود دارند توصیه نمیگردد.
قطع رحلی
سایز رحلی نیز از اندازه های نسبتا بزرگ برای تولید سررسید است که البته خیلی مورد استقبال نیست. اندازه این سررسید از 29.7×21 تا 60×30 سانتی متر متغیر است. این سررسید نیز مناسب حمل کردن و جابجایی نیست و از آن به عنوان نوشته دم دست استفاده نمیگردد. از قطع رحلی بیشتر برای تولید مجله یا کتب نفیس استفاده میشود چرا که متون این کتاب ها بسیار زیاد است و برای جای دادن این مطالب استفاده از اندازه رحلی از نظر وزن و هزینه کتاب منطقی است.
اندازه اروپایی
قطع اروپایی یکی از محبوب ترین اندازه ها است. ظرافت، زیبایی و وزن سبک از ویژگی های این سررسید میباشد. اندازه این سررسید 14.5×21 سانتی متر میباشد که به خاطر همین اندازه بیشتر ادارات و شرکت ها از این نوع سررسید ها استفاده میکنند. زیرا اندازه اروپایی به راحتی قابل شخصی سازی است و همچنین هزینه تولید آن برای تولید کننده و مصرف کننده به صرفه تر میباشد.
قطع جیبی
از سایز جیبی یا پالتویی نیز برای تولید سررسید ها استفاده میشود. اندازه این سررسید بین ابعاد 10×14.5 – 11.5×17 – 12×22.5 متغیر است. از قطع جیبی برای تولید سررسید کمتر استفاده میشود. اما مناسب افرادی است که نوشته های خود را همواره احتیاج دارند چرا که میتوانند سررسید خود را همراه خود حمل کنند و به آن دسترسی داشت باشند. سررسید جیبی میتواند یک گزینه مناسب جهت هدیه سازمانی باشد.
جمع بندی
امروز این مطلب را به اندازه یا قطع مورد استفاده در سررسید ها اختصاص دادیم. اندازه کتب موارد زیادی را شامل میشوند. اما پر استفاده ترین اندازه ها برای تولید سررسید همین چند موردی است که به آنها اشاره کردیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.