در مطلب طراحی و چاپ روی جلد سررسید چرمی به طور مختصر به چاپ فلت بد اشاره کردیم. یکی از روش های چاپ دیجیتال چاپ فلت بد میباشد. این شیوه یکی از روش های مدرن و امروزی در صنعت چاپ است. دستگاه مورد استفاده برای این نوع چاپ، چاپگر مخصوص Flatbed یا صفحه تخت نام دارد که مشخصات ویژه ای دارد که چاپ روی اجسام مختلف را میسر میسازد.
کنجاوی ها و البته سوالات بسیار زیادی در رابطه با روش های چاپ نوین و نوپا وجود دارد. به طور مثال روش چاپ فلت بد که یکی از آنهاست. اما برای درک بهتر روش های چاپ دیجیتال مثل flatbed یا flatbed UV و اینکه چاپگر فلت بد یووی چیست و چه مزایا و معایبی دارد در ادامه مطلب به آن میپردازیم.
اما باید این نکته را مد نظر داشت که توانایی ماشین های چاپ با نوع متریالی که چاپ انجام میدهند نسبت مستقیمی دارد. برای مثال چاپگرهای جوهری خانگی تنها برای چاپ روی کاغذ طراحی گردیده اند. البته برخی از آنها توانایی چاپ روی CD و DVD دارند به همین موارد خلاصه میشود. نوع دیگری از چاپگرها هستند که میتوانند روی پارچه در ابعاد بزرگ چاپ انجام دهند که برای چاپ بنرهای پارچه ای از آنها استفاده میشود. چاپ دیجیتال با روش Flatbed این امکان را فراهم میکند تا بتوان تقریبا روی هر سطحی اقدام به چاپ نمود. البته متریالی که روی آن چاپ انجام میشود نیز باید دارای شرایط لازم برای قرارگیری در دستگاه چاپ را داشته باشد.
مزایا و معایب چاپ فلت بد (Flatbed)
دستگاه چاپ فلت بد این امکان را دارد که روی اجسامی از جنس پارچه، پلاستیک، فلز، کاغذ، فیلم دوربین عکاسی، شیشه، PVC، اکریلیک، سرامیک، کاشی، چوب، چرم و… چاپ انجام داد.
هزینه کمتر با چاپ Flatbed
چاپ فلت بد بیشتر مناسب چاپ روی پارچه است. پارچه هایی با جنس حوله یا پارچه ای که برای دوخت کفش و انواع دیگر پارچه که نیاز به چاپ طرح دارند. چرا که چاپ flatbed امکان استفاده از ترکیب رنگ فوق العاده ای را فراهم میکند و همچنین صفحه تخت آن به اپراتور چاپ کمک میکند تا طرح مورد نظر را به راحتی روی سطح مورد نظر پیاده کند. راحتی کار با دستگاه، سرعت بالا و همچنین کیفیت محصول نهایی از دلایل کم هزینه تر بودن آن نسبت به دیگر روش چاپی است. هزینه چاپ با این روش هنگامی که تیراژ کار بالا میباشد کمتر است.
تطبیق پذیری
روش چاپ فلت بد، بهترین روش تطبیق پذیر میباشد. از این نظر تطبیق پذیر که میتوان با استفاده از آن تقریبا روی هر سطح صافی چاپ انجام داد. تنها با چاپگر Flatbed است که میتوان از ترکیب رنگ های CMYK استفاده کرد و هر نوع طرحی را با بهترین کیفیت چاپی روی سطح مورد نظر چاپ کرد. این چاپگر میتواند روی سطوح ناهموار با اندازه های مختلف طرحمان را چاپ کند.
ماندگاری و دوام بالا
ترکیب بندی و دوام جوهر چاپگر و خشک کردن آنی رنگ حین عملیات چاپی با استفاده از نور UV باعث میشود طرح مورد نظر علی رقم زیبا بودن به صورت ماندگار روی سطح چاپی نقش ببندد. دوام این نوع چاپ از روش های مشابه بیشتر و موثرتر و کیفیت چاپ از دست نخواهد رفت. متریال چاپی نیز هنگام کار کردن ماشین flatbed دچار شکنندگی نمیشود. به همین جهت است که میتوان روی سرامیک، شیشه و امثال آن چاپ انجام داد.
مرکب های مختلف و رنگ های بیشتر
روش چاپ فلت بد برای استفاده از هر نوع جوهر در هر رنگ و نوعی مناسب است. نیاز بسیار اساسی که دیگر روش های چاپ فاقد آن میباشند. چاپگر Flatbed میتواند بیش از 12 ترکیب رنگ مختلف را روی سطح مورد نظر چاپ کند.
نتیجه بهتر در روش چاپ Flatbed
روش چاپ flatbed با قدرت و انعطاف پذیری خود میتواند نتیجه ای به مراتب بهتر و با کیفیت تر از روش های دیگر چاپ ارائه دهد و خروجی مناسب و مطلوبتری داشته باشد. این روش مشابه روش چاپ سیلک است با این تفاوت که سرعت چاپ بیشتری دارد چون چاپ سیلک اغلب به صورت دستی انجام میگیرد. متریالی که میتوان روی آن چاپ انجام داد طیف وسیعی دارد و همچنین پروسه خشک شدن جوهر به مراتب سریعتر از چاپ سیلک انجام میشود.
چاپ طرح در اندازه و ابعاد مختلف
یکی از مهم ترین اختراعات چاپ به روش فلت بد، شباهت چاپ آن به روش چاپ افست میباشد. با این تفاوت که چاپ flatbed میتواند روی اکثر متریال با ابعاد متفاوت چاپ انجام دهد در حالی قطر رولر چاپگر افست معمولا بین 1080-641 میلی متر است و نمیتواند متریال با سایز های مختلف و ابعاد پیچیده تر را پشتیبانی کند.
هدر رفت کمتر
در این روش چاپ هدر رفت رنگ بسیار کمتر میباشد در حالی که در چاپ افست هدر رفت رنگ به علت استفاده از غلطک های بزرگ رنگی بسیار بیشتر است.
راحتی استفاده
فقط کافی است سطح مورد نظر را روی صفحه تخت چاپگر فلت بد قرار داد و طرح مورد نیاز برای چاپ را در دستگاه تنظیم کرد. سپس میتوان به راحتی دستگاه را روشن کرد و تنها کار مورد نیاز به نظارت به عملیات چاپ است. در مقابل چاپگرهای دیگر دارای ابعاد و پیچیدگی های منحصر به خود هستند و در هر مرحله از چاپ ممکن است خطایی رخ دهد که باید دستگاه را متوقف و به عیب یابی پرداخت تا بتوان مجدد چاپ را آغاز کرد. همچنین پاکسازی دستگاه های چاپ قدیمی از رنگ و آماده کردن آن برای چاپ بعدی خود نیازمند صرف زمان میباشد. اما چاپگر flatbed نیاز به پاکسازی متداوم ندارد و به سرعت میتوان عملیات چاپ بعدی را آغاز نمود.
معایب چاپ فلت بد (Flatbed)
بهره وری پایینتر
بهره وری پایین تر از معایب روش چاپ فلت بد میباشد. نرخ تولید چاپ صفحه تخت کمتر است. اما در روش های چاپی مثل چاپ افست سرعت چاپ 3 برابر بیشتر از چاپ Flatbed میباشد.
دشواری در مدیریت کردن متریال چاپی
از آنجایی که چاپ روش های چاپی غیر از فلت بد عموماً روی کاغذ و مشابه آن چاپ میگردد، در نتیجه احتیاجی به مدیریت خود کاغذ هنگام چاپ نمیباشد. در حالی که در روش چاپ فلت بد و علی الخصوص هنگام چاپ روی اجسام ناهموار با اندازه های متفاوت نیاز به نظارت مداوم بر روی سطح چاپی برای چاپ دقیق تر میباشد.
عدم یکپارچگی تصویر در چاپ Flatbed
درست است تصویر چاپی با کیفیت به مراتب بالاتری چاپ میشود اما ممکن است در بعضی مواقع طرح مورد نظر تمام سطح چاپ را پوشش ندهد و این امر به سطح متریال چاپی بر میگردد. در حالی که در روش های چاپ کاغذی تمام طرح به طور کامل و بدون تغییر در یکپارچگی طرح اولیه، چاپ میگردد.
ضعیفتر در 3 نوع تکنولوژی چاپ
چاپگر فلت بد نمیتواند:
- خطوط راه راه چاپ کند
- چاپ برعکس انجام دهد
- با سرعت بیشتری تعویض رنگ انجام دهد
در حالی که چاپگرهای غلطکی این امکانات را دارند.
نتیجه گیری
در این مطلب سعی کردیم به طور کلی چاپ به روش فلت بد (Flatbed) را توضیح داده و مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار دهیم. شما نیز اگر تجربه ای در چاپ متریال مختلف با این روش را دارید میتوانید این تجربه را با ما در میان بگذارید. به انتهای این مطلب رفته و دیدگاه خود را بنویسید.